wtorek, 7 stycznia 2014

Pyszności i Szuflada

Początek roku mija pracowicie. Kolejne szyjątka wyjechały z pracowni, ale nie dotarły jeszcze do adresatów, więc dziś nici z pokazywania. Pojechała też paczka wymiankowa, której także nie mogę jeszcze zaprezentować. Nadrobię za to zaległości kulinarne i pokażę kilka ostatnio zrobionych potraw. 
Na początek, po świątecznym obżarstwie, lekkie ciasto jogurtowe - tym razem wersja z borówką amerykańską (przezornie zamrożoną latem), suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.


Menu sylwestrowe - u mnie w tym roku były małe przekąski na ciepło i zimno.



Koreczki i kosteczki serowe


Małe kanapki (nazywa się je chyba tartinkami)


Łódeczki z cykorii w szynce z serem pleśniowym oraz pieczarki nadziewane tymże serem, czosnkiem i płatkami migdałowymi.

Jako dziecko nie przepadałam za plackami ziemniaczanymi. Teraz je uwielbiam, pod warunkiem, że nie są z cukrem. W każdej ilości mogę zjeść placki z żółtym serem - w oryginalnym przepisie była jeszcze modra kapusta, ale jakoś nigdy nie chce mi się jej trzeć. Tak więc ścieram ziemniaki na łezki, żółty ser na łezki, dodaję łyżkę mąki i przyprawy, wśród których musi się znaleźć maggi. Teraz pozostaje usmażyć placuszki i zajadać :)


I jeszcze ciekawostka: mega szybka "zupa", która w moim rodzinnym domu nazywana jest snelką. 


Snelka to nic innego jak czerstwa bułka lub chleb, kostka bulionowa i posiekany czosnek zalane wrzątkiem. Wygląda nieszczególnie, pachnie jak rosół, ale jest pyszne ! 

Na koniec posta pochwalę się Wam publikacją w Szufladzie w nowym cyklu "Znalezieni w Szufladzie". Mam zaszczyt otwierać ten cykl, a kto ma ochotę może zajrzeć i poczytać TUTAJ. Pozdrowienia !


22 komentarze:

  1. Na sylwestrowym stole były same smakowitości, a i jogurtowe ciasto wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszne - próbowałam już w kilku wersjach :)

      Usuń
  2. Jezuuuuuuuuuuuuuuuuuu ... Beatko, to jogurtowe Twoje ciasto ... ja jeszcze jego smaczek pamiętam :))) Pychotka !
    W ,,SZUFLADZIE,, już byłam i komcia zostawiłam ! Gratki kochana !
    Beatko - zapraszam do mnie ... ZAJRZYJ KONIECZNIE - tam wiadomości o naszej WYMIANCE !
    http://beaartdecor.blogspot.com/2014/01/upominki-wspominam-i-o-wymiance.html
    Pozdrawiam cieplutko Bea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wymiankowych obowiązków już się wywiązałam, a za gratki z całego serducha dziękuję :)

      Usuń
  3. Oj mialam podobnie z plackami, jako dziecko nie lubilam, bo u nas w domu jadalo sie je z cukrem, dopiero na studiach nauczyalam sie na ostro- z cebulka i keczapem :) Gratuluje publikacji w szufladzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, mnie też jakoś nie po drodze z plackami na słodko. Dziękuję za gratulacje :)

      Usuń
  4. Byłam, czytałam, gratuluję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    A ciacho bym wsunęła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba się znów spotkać to upiekę :)))

      Usuń
  5. Same smakołyki :) placków z serem nie jadłam ...muszę wypróbować przepis :)
    Czytałam ...gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie ! A te z dodatkiem kapusty są jeszcze lepsze.

      Usuń
  6. Menu wygląda naprawdę smakowicie!
    Gratuluję bycia znalezioną:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kosz smakowity. Postaram się wyszukać jakąś fotkę :)

      Usuń
  8. Muszę wypróbować te placki z serem - ziemniaczane bardzo lubię ze wszystkim, ale z żółtym serem w ten sposób nie jadłam :) Gratuluję publikacji w Szufladzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam przepis dzięki mojej mamie, która trafiła na niego dawno temu w jakiejś gazecie - tam były właśnie z modrą kapustą i serem. Ale z samym serem też rewelacja :)

      Usuń
  9. Ale smakołyki :) A takie ciasto to bym chętnie teraz zjadła :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję szufladowej publikacji! Ja również nie przepadam za słodką wersją placków ziemniaczanych, dodaję do nich cebulę i czosnek, czasami zioła np oregano, dla podbicia smaku (staram się unikać maggi przez glutaminian) no i dodaję jajko do ciasta. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem nie próbowałam, z czosnkiem mogą być dobre. No widzisz, zwykłe placki a ile przepisów :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie wpisy, zapraszam do odwiedzania !